De Tweede Kamer heeft donderdag de landbouwbegroting voor dit jaar aangenomen, inclusief de bijna 3 miljard euro die het kabinet wil uitgeven voor de aanpak van de stikstofcrisis.

BBB en PVV zeiden in een stemverklaring dat ze tegen het gedeelte van de begroting zijn waar de 1,28 miljard euro onder valt die naar de natuurmaatregelen van provincies gaat. Ze stonden wel achter de rest van de begroting, ook achter de 1,5 miljard euro die grotendeels naar vrijwillige uitkoopregelingen voor boeren gaat.

Tijdens het debat over de landbouwbegroting twee weken geleden lieten de vier partijen die toen over een mogelijke coalitie onderhandelden in het midden of ze achter de extra miljarden stonden. Maar ze dienden ook geen voorstel in om de begroting aan te passen. VVD-Kamerlid Thom van Campen had een “positieve grondhouding”, en Harm Holman (NSC) zei: “Er dreigt, als we niks doen, een keiharde, koude sanering.”

BBB-leider Caroline van der Plas had het over voedselnood en “wurgende regelgeving”, maar zei de begroting alleen “heel goed en heel zorgvuldig” te bekijken. En hoewel Jeanet Nijhof (PVV) opvallend mild was over de stikstofplannen van het demissionaire kabinet, zei ze de 3 miljard euro “niet nu” te steunen.

"Mijn fractie vindt dat het aangaan van een verplichting van 1,28 miljard niet aan een demissionair kabinet is, maar aan een volgend kabinet", zei Van der Plas donderdag. "Daarnaast zien we enorme ongelijkheid tussen provincies. Zo wordt de provincie Zeeland afgepoeierd met slechts 4 miljoen euro, terwijl om 68 miljoen euro was gevraagd." Die bedragen kunnen nog veranderen als de provincies hun plannen aanscherpen.

LEES OOK: In 2023 kwamen er meer dan 9.000 voetbalvelden aan biologische landbouwgrond bij – toch is nog maar 1 op 20 akkers biologisch